top of page

Aile İçi İletişim





Çocuklar sosyal hayatta ihtiyaçları olan iletişim becerilerini ilk olarak aile yaşamında kazanırlar. Aile içindeki iletişim kalıplarını gözlemler, taklit ederler, öğrenmeye çalışırlar. Girdikleri sosyal ortamlarda da aileden edindikleri iletişim becerilerini kullanırlar. Dolayısıyla aile içinde eşlerin birbiriyle ilişkileri, ifade tarzları, çocukların iletişim biçimini doğrudan etkiler.

Çocuk ile sağlıklı iletişim kurmanın ilk adımı, onun da bir birey olduğunu kabul etmektir. Yani bir yetişkinle iletişim kurarken nasıl; etkin dinleme, duygularını, ifade ettiklerini anlamaya çalışma ve olaylara onun gözünden bakmayı deniyorsak çocuklarla iletişim halindeyken de aynı özeni göstermeliyiz.


İletişimde bir diğer önemli nokta ise çocuğun ihtiyacının farkına varmaktır. Genellikle ebeveynler iletişim kurarken, çocuklarının ihtiyaçlarından çok kendi beklentilerini ortaya koyan ifadeleri kullanırlar. Bunun yerine durumu ve çocuğu anlamaya yönelik, suçlamalardan uzak bir tavır sergilendiğinde çocuk, ihtiyacını anlamak istediğinizi görür ve kendisi ile ilgili paylaşımda bulunmaya başlar. Bu şekilde bir yaklaşım benimsendiğinde, çocuklar ihtiyaçlarını ve davranışlarının nedenlerini kolaylıkla aileleri ile paylaşır.


Zaman zaman çocuklar ya paylaşmak istemediklerinden ya da nasıl ifade edeceklerini bilmediklerinden sorunlarını paylaşmazlar. Bu durumda çocuğun kendini ifade edememesinin nedeninin hangisi olduğu iyi analiz edilmeli, eğer istemiyorsa zorlanmamalı, nasıl ifade edeceğini bilmiyorsa, anne baba uygun kelimeleri bulmada çocuğa yardımcı olmalıdır. Çünkü çocuk yaşadıklarını sözcükler halinde duyduğu zaman rahatlar.


Eğer ortada bir problem varsa öncelikle anne baba çocuğa duygu ve düşüncelerini açıklamak için konuşma fırsatı vermeli, onu dinlemelidir. Etkin dinleme çocuğa anne babası tarafından önemsendiğini gösterir, değer verildiğini hissettirir.


Tüm çocuklar ebeveynleri tarafından kabul edildiğini ve onaylandığını hissetmek ister. Doğru iletişim kanallarını kullanarak koşulsuz kabul edildiğini çocuğunuza hissettirdiğinizde, onun iç dünyasına ulaşmanız ve onunla sağlıklı bir iletişim kurmanız oldukça kolaylaşacaktır.


 
 
 

Comentários


Mehmet Akif Mahallesi Öztekin Caddesi No:28/A Ümraniye/İSTANBUL
                                          0216 365 52 50 

bottom of page